Vrouw werk achter haar laptop
Artikel

Voorwaarden voor een andere verblijfsvergunning dan de Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Laatst gewijzigd: 30-4-2025, 12:35

Als je gevlucht bent uit Oekraïne verblijf je meestal in Nederland onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) of krijg je een verblijfsvergunning asiel. In sommige gevallen kun je een andere verblijfsvergunning krijgen. Dit noem je een reguliere vergunning. Lees hier hoe dat zit.

Er zijn verschillende reguliere verblijfsvergunningen

Dit zijn de meest voorkomende reguliere verblijfsvergunningen:

  • Studievergunning: die kun je krijgen als je een opleiding volgt in Nederland.

  • Werkvergunning: die kun je krijgen als je een baan hebt in Nederland. 

  • Partnervergunning: die kun je krijgen als je partner of echtgenoot hebt die in Nederland woont of Nederlander is.  

  • Een vergunning door gezinshereniging.

  • Een vergunning voor een medische behandeling.

Daarnaast zijn er nog andere soorten vergunningen. Lees hier meer over op de website van de IND.

Een reguliere verblijfsvergunning is anders dan de tijdelijke bescherming of een asielvergunning

Je moet aan verschillende voorwaarden voldoen om een van de reguliere verblijfsvergunningen te krijgen. Ook kost het geld om een reguliere verblijfsvergunning aan te vragen. De

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
kan je reguliere vergunning intrekken als je niet meer aan de voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld omdat je gestopt bent met je studie, geen baan meer hebt of je geen relatie meer hebt met je partner. De IND kan dit niet doen bij de
Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB)
of bij je verblijfsvergunning asiel, voor deze regelingen gelden andere voorwaarden.

Je rechten veranderen niet als je eerst tijdelijke bescherming had en nu een reguliere vergunning

Soms krijg je eerst tijdelijke bescherming in Nederland en later toch een vergunning voor werk of studie. Je rechten veranderen dan niet. Dit betekent dat deze mensen nog steeds recht hebben op opvang en zorg via de Regeling Medische zorg Ontheemden - RMO. Je hebt dan geen recht meer op leef- en eetgeld. Niet alle gemeentes weten dit, maar je hebt er wel recht op.  

Dit zijn de voorwaarden voor een studievergunning

Wil je studeren in Nederland en op basis daarvan een verblijfsvergunning krijgen? Dan heb je een studievergunning nodig. Er zijn verschillende voorwaarden om een studievergunning te krijgen. Je moet bijvoorbeeld laten zien dat je aan een Nederlandse hogeschool of universiteit bent ingeschreven. Je moet ook genoeg inkomen hebben. De school doet voor jou de aanvraag bij de IND. Dit kost € 228. Voor informatie over deze voorwaarden kun je contact opnemen met de school of universiteit waar jij je opleiding wilt gaan volgen. Zij helpen je met het aanvragen van een studievergunning.  

Ben je nog niet in Nederland? Om naar Nederland te reizen vanwege je vergunning moet je een

Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV)
aanvragen en ophalen bij de Nederlandse ambassade in Oekraïne.  

Dit zijn de voorwaarden voor een werkvergunning

Er zijn strenge voorwaarden als je een werkvergunning wilt aanvragen. Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat er in de Europese Unie niemand is die jouw werk ook kan doen. De werkgever doet de aanvraag van jouw werkvergunning bij de IND.  Dit doet een werkgever alleen als je een specialist bent in je werk. Zonder opleiding en diploma’s maak je meestal ook geen kans op een werkvergunning.   

Val je onder de tijdelijke bescherming en heb je een baan in Nederland? Dan kun je meestal geen werkvergunning krijgen.  

Ben je nog niet in Nederland? Om naar Nederland te reizen vanwege je vergunning moet je een MVV aanvragen en ophalen bij de Nederlandse ambassade in Oekraïne.  

Dit zijn de voorwaarden voor een vergunning op basis van je partner in Nederland

Heb jij een partner of echtgenoot in Nederland? Dan kun je soms een reguliere verblijfsvergunning krijgen. Je echtgenoot of partner moet in Nederland wonen, de Nederlandse nationaliteit hebben of een permanente verblijfsvergunning in Nederland hebben. De aanvraag kost € 228. Aan deze voorwaarden moet jullie relatie voldoen: 

  • Jullie hebben een serieuze relatie of jullie zijn getrouwd.  

  • Jullie zijn allebei 21 jaar of ouder.  

  • Je gaat bij je echtgeno(o)t(e)/partner wonen. 

  • Je echtgeno(o)t(e)/partner heeft genoeg inkomen.

Het exacte bedrag van het inkomen vind je op de website van de IND.

Deze vergunning vraag jij of je partner aan bij de Nederlandse ambassade in Oekraïne. Ook kun je deze aanvragen bij de IND als je al in Nederland bent en tijdelijke bescherming hebt, en aan alle voorwaarden voor de reguliere verblijfsvergunning voldoet.   

Voorwaarden voor een verblijfsvergunning in Nederland als je geen Oekraïense nationaliteit hebt

Als je niet de Oekraïense nationaliteit hebt, maar daar wel woonde voor 23 februari 2022, gelden er andere regels voor een verblijfsvergunning in Nederland.

Je kan dan ook in aanmerking komen voor tijdelijke bescherming. Dat is aan de orde als:

  • Je op 23 februari 2022 internationale bescherming in Oekraïne had, bijvoorbeeld als erkend vluchteling. Of je had een andere vorm van tijdelijke (nationale) bescherming omdat je niet veilig bent in jouw land van herkomst.

  • Je op 23 februari 2022 een geldige permanente Oekraïense verblijfsvergunning had. Je bent na 26 november 2021 uit Oekraïne gereisd en naar een ander EU-land gegaan. En je bent na 23 februari 2022 niet in jouw land van herkomst geweest.

  • Je gezinslid (bijvoorbeeld (ongehuwde) partner of minderjarig kind) bent van iemand die tijdelijke bescherming heeft in Nederland. Dit gezinsleven bestond al op 23 februari 2022 in Oekraïne.

Zolang je met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning gebruik mag maken van de rechten van de RTB in Nederland, hoef je geen machtiging tot voorlopig verblijf (mvv)

aan te vragen om een gewone verblijfsvergunning te kunnen krijgen. Een mvv is een soort visum dat je normaal gesproken nodig hebt om naar Nederland te komen en daarna een gewone verblijfsvergunning te kunnen krijgen.

De voorwaarden kunnen wijzigen

De voorwaarden van de verschillende vergunningen kunnen wijzigen. Op de website van de IND lees je de meest actuele regels.


Heeft deze informatie je geholpen?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful